A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőgépkapocs segítségével tud rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni papírlapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint vászon, fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa egy irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják.

Az irodai tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek általában tűző és fűző funkcióval is rendelkeznek. Fűzéskor a tűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek előnye, hogy jól összefogja a lapokat, könnyen kiszedhető, akár tűzőkapocs kiszedő nélkül is. Az összetűzött lapokat a fűzőkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a fűzőkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már kapocskiszedő szükséges.

Az általánosan elterjedt tűzőgépek a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú tűzőkapcsot használó típusok. A tűzőgépeket többnyire fém, gumi, műanyag vagy fa alapanyagok felhasználásával állítják elő. A mechanikus szerkezet minden esetben acélból készül, így növelve a tűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások általában dekorációs célokat szolgálnak. Néhány fűzőgépnél a műanyag helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt a jobb minőségű tűzőgépeknél kemény gumiból készítik, hogy a fűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra alkalmas fűzőgépek kizárólag fémből készülnek, mellőzve a formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos néha a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, katicabogár, női magassarkú cipő, panda medve vagy pacman alakú fűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű fűzőkapocsra és nagyteljesítményű fűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű tűzőgépek nagy mennyiségű papír összetűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Létezik elöltöltős és hátultöltős változat is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű tűzőgépet gyakran karos tűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt az 50 - 100 papírlapot egyszerre összetűző típus, de létezik ennél nagyobb teljesítményű, akár 160-220 papírlapot egyszerre összetűző változatot is.