A karos fűzőgépek jellemző fűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az egységnyi hosszban levő tűzőkapcsok számát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látható a fűzőkapocs lábhosszát mutatja mm-ben. Ebből látható, hogy egy 23-as jelölésű fűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 26-os jelölésű. Egy 26/6 -os fűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os jelölésű tűzőkapocs. A tűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összefűzhető papírlapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú fűzőkapocs alkalmatlan 70 lap összefűzésére de még 50 papír lapot sem lehet vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a lapok vastagságát.

Az összetűzhető lapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gr/nm papír lapok esetén értendő.

Az alábbiakban az általános irodai használatú fűzőkapcsok lábhossza, jelölése és az egyszerre összefűzhető lapok maximális száma látható:


tűzőkapocs 23/6 -> Összetűzhető lapok száma 40
tűzőkapocs 23/8 -> Összetűzhető lapok száma 70
tűzőkapocs 23/10 -> Összetűzhető lapok száma 90
tűzőkapocs 23/13 -> Összetűzhető lapok száma 120
tűzőkapocs 23/15 -> Összetűzhető lapok száma 140
tűzőkapocs 23/17 -> Összetűzhető lapok száma 160
tűzőkapocs 23/20 -> Összetűzhető lapok száma 180
tűzőkapocs 23/23 -> Összetűzhető lapok száma 200
tűzőkapocs 24/13 -> Összetűzhető lapok száma 100
tűzőkapocs 24/6 -> Összetűzhető lapok száma 25
tűzőkapocs 26/6 -> Összetűzhető lapok száma 15
tűzőkapocs No.10 -> Összetűzhető lapok száma 10

Az egyszerre összefűzhető lapok számát befolyásolhatja az adott tűzőgépkapocs minősége. Ahogy az lenni szokott, ahány gyártó annyi különböző minőség. Hiába éri át egy gyengébb minőségű 23/20 -as tűzőkapocs a 180 papírlapot, ha tűzéskor megrogyik a tűzőkapocs lába. Több gyártó saját jelölésű és egyedi méretezésű fűzőkapcsot gyárt. Ezeket a tűzőkapcsokat csak egy adott tűzőgép típusban lehet használni, az általánosan elterjedt tűzőgépekben nem használhatók, akkor sem ha hasonlóan néz ki és ugyanazt a célt szolgálja.

A nagyteljesítményű tűzőgépekhez alkalmas fűzőkapocs eltávolítása az általánosan használt irodai kapocs kiszedőkkel igen nehéz vagy néha lehetetlen. Erre a célra készültek a csípőfogóhoz hasonló elven működő kapocs kiszedők. Ezekkel a kapocs kiszedőkkel gyakorlatilag bármilyen tűzőkapcsot erőfeszítés nélkül távolíthatunk el. A tűzőkapocs anyaga rendszerint horganyzott acél. Létezik rozsdamentes acélból készült fűzőkapocs is, de ezek ára a többszöröse az általánosan használt fűzőkapocs árához képest. Az egyes tűzőkapcsok ragasztóval vannak rögzítve egymáshoz, így alakulnak ki a rudak. Egy rúd rendszerint 100 darab fűzőkapcsot tartalmaz. Ezt nem minden típusú tűzőgépbe lehet betenni, ezért gyártanak félrudakat is. A leggyakrabban ezzel a típusú fűzőkapoccsal találkozhatunk. Egy dobozban általában 1000 db fűzőkapocs van, ritkán de előfordul az 500 darabos vagy akár az 5000 darabos kiszerelés is.